Beeldend kunstenaar Happy van der Heide werkt het liefst met wol, vissenleer en plantaardige vezels, bij voorkeur uit de eigen Friese omgeving. Sinds 2016 looit ze verse vissenhuiden, een afvalproduct van de voedingsindustrie, tot leer om het daarna te bewerken tot kunst- of gebruiksvoorwerpen. Steeds vaker ziet ze helaas met eigen ogen de aangetaste plekken op de vissenhuiden als gevolg van verregaande milieuvervuiling. Dat op de stranden daarnaast steeds meer uit zee aangespoelde plastic is te vinden is bekend.
Om haar medemens hiervan bewust te maken en zelf stelling te nemen, creëerde Happy haar Sea TRAsh Fashion.

Het werk is ontstaan uit ecologisch gelooid vissenleer in combinatie met afval uit zee. Na het schoonmaken van de zalm- en zeewolfhuiden ontdeed ze die van de schubben en begon met het looiproces. Vervolgens maakte ze het gelooide leer soepel en knipte er rondjes, als de schubben van een vis, uit. Die kleurde ze in fraaie zeetinten. Familie, vrienden en bekenden hielpen mee om de stranden van Ameland, Terschelling, Texel en Schoorl schoon te maken. Een deel van het verzamelde afval kreeg een herkansing in een ludiek kunstwerk, Happy’s Sea TRAsh Fashion. Een weinig verhullend extravagant ‘kledingstuk’ dat schreeuwt om aandacht voor verspilling en aantasting van ons milieu.

Het is onderdeel van de groepsexpositie FRIA OVERZEE 4.0 met uiteenlopend werk van 11 leden van FRIA, de beroepsvereniging van beeldend kunstenaars in Noord-Nederland. De tentoonstelling loopt van 22 november 2018 tot 1 april 2019 in Bezoekerscentrum Schiermonnikoog.