Vishuiden looien, een kunst op zich

Looien is een proces van het omzetten van huiden tot leer. Een techniek die men al duizenden jaren toepast om dierenhuiden te bewerken.

Visleer is een sterk, duurzaam en waterbestendig leersoort dat ooit op grote schaal gebruikt werd door de ‘North Pacific’ volkeren voor het maken van tassen, parka’s, laarzen, wanten en andere kleding. Dit veelzijdige natuurlijke materiaal werd vaak geverfd, decoratief gestikt in een patroon met andere huiden om zijn soepele schoonheid te accentueren.

Om soepel visleer te verkrijgen, ben je al snel 5 tot 8 uur verder: huid ontdoen van visresten en schubben, looien (bast-, olie-, aluin- of kokoslooien), wassen, oliebehandeling, drogen, soepel maken (stretchen, frommelen, schrapen, rollen, boenen), bevochtigen, opspannen en poetsen. Hierna is het leer gereed voor verdere bewerking.

Het intensieve bewerkingsproces van visleer brengt fijne herinneringen uit mijn jeugd naar boven. Als 11-jarig meisje leerde ik van mijn oudoom hoe ik palingen, die hij ’s nachts met mijn vader gepoerd had, moest stropen. Wat een oergevoel heeft mij dat gegeven! ’Back to Nature’!

Related Posts

29 oktober 2020

Ode aan Lode

8 oktober 2020

Droombaan

3 oktober 2020

Expositie ik BEn

2 Comments

  1. Geweldig dat je zo zelf je weg hebt gevonden.Intressant om leer van vishuid te kunnen maken.Het lijkt mij een mooie ervaring om mee te maken.Is het erg kostbaar ? Duur om te doen ?

  2. Geeft u ook workshops

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.