Looien is een proces van het omzetten van huiden tot leer. Een techniek die men al duizenden jaren toepast om dierenhuiden te bewerken.

Visleer is een sterk, duurzaam en waterbestendig leersoort dat ooit op grote schaal gebruikt werd door de ‘North Pacific’ volkeren voor het maken van tassen, parka’s, laarzen, wanten en andere kleding. Dit veelzijdige natuurlijke materiaal werd vaak geverfd, decoratief gestikt in een patroon met andere huiden om zijn soepele schoonheid te accentueren.

Om soepel visleer te verkrijgen, ben je al snel 5 tot 8 uur verder: huid ontdoen van visresten en schubben, looien (bast-, olie-, aluin- of kokoslooien), wassen, oliebehandeling, drogen, soepel maken (stretchen, frommelen, schrapen, rollen, boenen), bevochtigen, opspannen en poetsen. Hierna is het leer gereed voor verdere bewerking.

Het intensieve bewerkingsproces van visleer brengt fijne herinneringen uit mijn jeugd naar boven. Als 11-jarig meisje leerde ik van mijn oudoom hoe ik palingen, die hij ’s nachts met mijn vader gepoerd had, moest stropen. Wat een oergevoel heeft mij dat gegeven! ’Back to Nature’!

Categorieën: Visleer

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.