Looien is een proces van het omzetten van huiden tot leer. Een techniek die men al duizenden jaren toepast om dierenhuiden te bewerken. Door verse vishuiden na het schoonmaken een aantal dagen in een natuurlijk looibad onder te dompelen, wordt de huid omgezet tot leer. Afhankelijk van de looimethode en eindbewerking die je toepast, krijgt het leer de kwaliteit die je wilt hebben. Van zacht en soepel, tot stug en stevig leer. En naturel of geverfd in elke gewenste kleur. Het soepel maken van leer vergt enige inspanning, maar als eindresultaat heb je een uniek vel visleer in handen. De structuur van de schubben is prachtig zichtbaar, daardoor heeft het leer een chique uitstraling.

Tijdens deze masterclass leer je verse vishuiden van kabeljauw en zalm grondig schoon te maken en ontdoen van schubben. Daarna behandelen we drie milieuvriendelijke technieken hoe je de huiden kunt looien, een proces waardoor de huid wordt omgezet tot leer en niet langer naar vis ruikt.

Om alle stappen van het visleer maken in één dag te kunnen doorlopen (schoonmaken, looitechnieken, synthetische en natuurlijke verftechnieken, soepelen, opspannen), heb ik één zalmhuid voorbewerkt, zodat je het laatste proces van wassen, drogen en stevig masseren tijdens de workshop kunt doen. Een tweede zalmhuid gaat in een desgewenst kleurbad mee naar huis voor verdere bewerking. De nabewerking neemt nog enkele dagen in beslag.

Datum: tot mijn spijt is het atelier wegens Corona tijdelijk gesloten voor deelnemers.

Tijdstip: van 10.00 tot 16.00 uur

Bijdrage: € 95,-, inclusief materiaal, handleiding met recepten, lunch, koffie/thee met lekkers

Bekijk hier de prachtige sfeerbeelden van het visleer maken.

Lees ook: ‘Visleer uit de Noordzee, geweldig mooi én duurzaam!’