Woensdag 16 oktober 2019 werd de eerste Fryske Scheurkalender gepresenteerd in het historisch en letterkundig centrum Tresoar te Leeuwarden. Na een collectieve oproep van Groninger initiatiefnemer Hent Hamming om foto’s in te sturen, werden honderden mensen uitgenodigd om vast te leggen wat hen raakt in Fryslân. Wat maakt Fryslân zo bijzonder? Uit meer dan 850 inzendingen heeft een jury een selectie gemaakt. Het resultaat is een buitengewone scheurkalender die de beleving van vele Friezen fan hjirre en omûtens 365 dagen in beeld brengt.

Wat ben ik blij met een plekje in de scheurkalender, met als onderschrift: PUUR NATUUR. Groene rust. Ik adem heldere geluiden. De stilte spreekt.

Mijn foto kent meerdere lagen: het verlangen naar het landschap zoals dat in mijn jeugd zo normaal was met veel biodiversiteit, paardenbloemen, kieviten, grutto’s, drassige weilanden waar je met ‘drek’ laarzen doorheen banjerde en aandacht voor de moderne technologie, getuige de armband om de poot van de koe.

Anske Smit maakte een collage van een belevingsplek met zijn poëzie in het landschap op de grens tussen de dorpen Teroele en Dijken.

 

Categorieën: Pers

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.