Ze probeerden ons te begraven,
maar ze wisten niet dat we zaden waren.

Hoe komen we weer in balans met de aarde en de kosmos? Hoe genezen we Moeder Aarde en herstellen we het evenwicht tussen het vrouwelijke en mannelijke? Zouden wij niet profiteren van onze wilde natuur?

Wadend in de vruchtbare schoot van de oermoeder, realiseer ik mij dat het tijd is om het ingeslagen pad te verdiepen. Nog dichter bij de natuur, nog meer in de vertraging. Daar waar minder méér wordt.

Steeds verder trek ik mij spiritueel terug in de wereld van onze voorouders om de relatie tussen dieren, planten en mensen te onderzoeken. Niet alleen voor voedsel, maar ook voor medicijnen en ambacht.

Gister kleurt vandaag

In een tijd van ecologisch geheugenverlies
waarin gevaren klotsen tegen vervuilde bronnen
geef ik me over aan vertrouwen
en maak een buiging voor oude wijsheden
als krachtig instrument voor nieuw leven

Wees stil en hoor

de herinnering van vormgeving stroomt uitnodigend
in het gefluister van vergeten verwanten.

– Happy van der Heide

Verborgen rijkdom van planten

Planten spelen een fundamentele rol bij het ondersteunen van het leven op aarde. Planten reguleren de lucht die we inademen. Ze vormen de basis van het voedsel dat we eten, de kleding die we dragen, medicijnen, hout en brandstof. Er is haast geen aspect op aarde te noemen of planten dragen er fundamenteel aan bij. De verborgen rijkdom van planten is dus niet alleen de uiterlijke pracht; het is ook de ontzettend belangrijke rol die ze vervullen.

Plant als medicijn
Plant als ambacht

Lang geleden leefden onze voorouders in harmonie met de aarde. Door hun natuurlijke instinct wisten ze precies welke planten en kruiden helende eigenschappen hadden en welke giftig, net zoals dieren dat nu nog doen. Als kind al verbonden met de natuur heb ik geleerd gezonde eetbare en medicinale planten voor mijn eigen kruidige apotheek te plukken als natuurlijk alternatief om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te ondersteunen. Omdat ik in mijn omgeving steeds vaker de wens hoor terug te grijpen naar de plant als remedie om je immuunsysteem te sterken en gezond te blijven, deel ik graag mijn opgedane kennis.