"Ik bezorg mezelf de baan die ik wil, al moet ik hem zelf creëren. Ergens is iemand die wil en nodig heeft wat ik kan en doe."

OVER HAPPY VAN DER HEIDE     KUNSTENAAR

 

“In het besef dat de tijd is rijp is voor verandering, voor duurzaamheid, experimenteer ik als kunstenaar met herwinbare, natuurlijke materialen – datgene dat in zijn algemeenheid wordt aangemerkt als afval. Het zijn voor mij natuurlijke grondstoffen die ik na milieuvriendelijke bewerking en verwerking verander in hoogwaardige, nieuwe en recyclebare kunst en objecten.”

(The English translation is at the bottom of this article).

Voor Happy van der Heide is elke dag een ontdekkingsdag. Vol verwondering en bewondering ondergaat ze in haar tuin elk etmaal het mooiste dat de natuur ons te bieden heeft: flora en fauna in een scala van kleurrijke verschijningsvormen, zonlicht, lucht, water en aarde. Dit van zo dichtbij te ervaren maakt haar dagelijks bewust van de generositeit van Moeder Aarde. Vanuit dit besef ontstaat het gevoel van wederkerigheid, hetgeen terug te vinden is in haar beeldend werk, gedichten, objecten en mode.

Ze geeft met passie vorm aan haar artistieke kwaliteiten. Haar kunst wordt recht uit het hart gemaakt, waardoor ze laat zien wie ze is en waar ze voor staat. Haar weg is een constante zoektocht naar eenvoud, schoonheid en harmonie. Vaak hoeft ze daarvoor niet ver te gaan waardoor ook haar ecologische voetafdruk geen diepe sporen nalaat: bijna alle natuurlijke grondstoffen die ze gebruikt voor haar kunstwerken groeien of zijn verkrijgbaar in eigen of nabije omgeving.

Hieruit ontstaan unieke creaties, zoals de objecten en de nu eens ingetogen, dan weer flamboyante wandobjecten van handgemaakt vilt die volledig tot zijn recht komen in woonruimtes en zakelijke inrichtingen. Zelfontworpen en gemaakte sjaals van luxe zijde en kleurrijk wol en de kleding van gebruikte en herbewerkte stoffen zijn treffende voorbeelden van Happy’s mode-experience en haar eigen bijzondere inzichten in vorm, comfort, duurzaamheid en presentatie.

De transitie van vishuid tot visleer is een spraakmakende Happy specialiteit. De vishuiden zijn afkomstig van lokale vishandelaren. Ze worden uiterst nauwkeurig handmatig schoongemaakt, gelooid, soepel en op kleur gemaakt met uitsluitend natuurlijke middelen. Daarna worden ze verwerkt in schoenen en tot sierlijke objecten als armbanden, tassen en kunstpanelen. Andere specialiteiten zijn ecoprinten en de verwerking van groente- en fruitresten tot papier. De verkregen resultaten leiden tot optimaal artistieke producties, die regelmatig te bewonderen zijn op exposities.

Het atelier in Sneek is Happy’s thuisbasis voor haar creatieve werk. In deze inspirerende omgeving organiseert ze ook regelmatig workshops en masterclasses. Cursisten uit binnen- en buitenland roemen de ontspannen sfeer. Samen gaan ze de verstilling in en laten zich leiden door hun intuïtie. Hierdoor ontstaan de meest bijzondere creaties.

Nieuwsgierig geworden? Laat het daar niet bij. Maak kennis met Happy van der Heide, haar kunst en haar drijfveren. Maak een inspirerende afspraak. Je bent van harte welkom.

Earth is my witness

“Vredig en eerbiedig betreed ik de almachtige schoonheid van Moeder Aarde. Zuiver en transparant adem ik adem, les mijn dorst aan haar scheppende bron. In stilte luisterend voedt ze mij, heelt mij. Zo verbonden met Gaia, de oermoeder, dartel ik vol verwondering op mijn aangereikte pad.

Op momenten dat ik struikel, voel ik haar zucht als een streling door mijn haar, liefdevol, zonder oordeel. Ik vraag me niet langer af hoe het komt dat bomen op rotsen groeien. Alle elementen zijn met elkaar verbonden, alles is één.

Uit dankbaarheid voor de overvloed wat ze schenkt, leef en werk ik zoveel mogelijk bewust en duurzaam in harmonie met de natuur.

In vertrouwen laat ik mij meevoeren met de natuurlijke stroom en laat de uitkomst van mijn bestemming los. Ik weet dat ik word gedragen, eindeloos.”

Happy

English translation

Happy van der Heide expresses her artistic qualities from many various perspectives. Art, straight from the hart, shows her inner self. It is a continuous search for beauty, harmony and simplicity. Concepts like durability, authenticity, awareness, natural materials, knowledge and craftsmanship define her work. It is based on the principle of “cradle to cradle”: discarded textiles and other materials are upgraded to high end circular products, thus contributing to a cleaner environment.

Her creations made out of handcrafted felt are outstanding. Unique scarfs, made of luxurious silk and colourful wool, are a feast to the eye and very comfortable to wear. They are robust or on the another hand very feminine. The open structure creates a fresh appearance. Colourful tapestries in various shapes and sizes elegantly fit in every private room or professional office.

By producing leather from the skins of fish Happy emphasizes her interest in natural materials. She obtains these skins from local fishermen. After careful cleaning, ecological tanning and softening, the leather can be used for making shoes and various objects such as bracelets, bags and other works of art.

Sustainability and durability characterize ecoprinting and turning vegetables and fruits that are out of date into paper. Both activities require precision to get the best artistic results.

A workshop or masterclass in her studio in Sneek provides relaxation to the course members. They clear their minds while using their hands. Embrace silence, allow intuition to take charge and beautiful creations will take shape. The workshops are attended by many people from Holland and abroad.