"Ik bezorg mezelf de baan die ik wil, al moet ik hem zelf creëren. Ergens is iemand die wil en nodig heeft wat ik kan en doe."

HAPPY VAN DER HEIDE    

Ze maakt een vrolijk testament van de visafslag. Een reeds gesneuvelde zeewolf krijgt een nieuw onderaards leven in een fragment van een wandpaneel. Kieuwen worden gouden longen. Schubben ongeteld toegewezen zilver. Plantenresten in een blouse. Loof fungeert als embleem op een wintertrui. Op zelfgemaakt papier verschijnt een zacht gedicht over een bomenbuurt. Een vogelveer in ’t eerste ornament van de tegelwand. Kranige kippenpootjes in ’t handgeweven schilderij.

Een kunstenares die welke dode rest – dan ook – volkomen authentiek weer tot leven brengt.

MIJN VERHAAL

Met het starten van ‘Hip & Happy – ambacht & design’ heb ik mijn zielswens gevolgd te werken vanuit mijn hart en op intuïtieve wijze uiting te geven aan mijn creativiteit. Vanuit een oude oerwijsheid weet ik hoe fijn het voor mijn ziel is om te creëren met de handen. Het werkt helend, motiveert, verbindt en maakt gelukkig!

Door te hergebruiken wat er is voorzie ik in mijn behoefte maatschappelijk verantwoord te ondernemen, zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties om in hún behoeften te voorzien in het gedrang te brengen. Het mag gezien worden als een gebaar naar een stabielere en liefdevollere wereld in harmonie met Moeder Aarde.

Voor mijn bijdrage aan een Zero Waste Planet, ben ik in 2021 door Fashion for Good en de Dutch Circular Textile Valley beloond met de titel ‘Inspirerende innovator voor de ontwikkeling van natuurlijke en circulaire materialen voor de mode-industrie.’ Zo zie je maar dat je in je eentje het verschil kunt maken door in het klein bij jezelf te beginnen.

HAPPY MOMENT

Voor mij is elke dag een ontdekkingsdag. Vol verwondering en bewondering onderga ik in mijn tuin elk etmaal het mooiste dat de natuur ons te bieden heeft: flora en fauna in een scala van kleurrijke verschijningsvormen, zonlicht, lucht, water en aarde. Dit van zo dichtbij te ervaren maakt mij dagelijks bewust van de generositeit van Moeder Aarde. Vanuit dit besef ontstaat het gevoel van wederkerigheid, hetgeen terug te vinden is in mijn beeldend werk, gedichten, objecten en mode.

Met passie geef ik vorm aan mijn artistieke kwaliteiten. Mijn kunst wordt recht uit het hart gemaakt, waardoor ik laat zien wie ik ben en waar ik voor sta. Mijn weg is een constante zoektocht naar eenvoud, schoonheid en harmonie. Vaak hoef ik daarvoor niet ver te gaan waardoor ook mijn ecologische voetafdruk geen diepe sporen nalaat: bijna alle natuurlijke grondstoffen die ik gebruik voor mijn kunstwerken groeien of zijn verkrijgbaar in eigen of nabije omgeving.

Hieruit ontstaan unieke creaties, zoals de objecten en de nu eens ingetogen, dan weer flamboyante wandobjecten van handgemaakt vilt die volledig tot zijn recht komen in woonruimtes en zakelijke inrichtingen. Zelfontworpen en gemaakte sjaals van luxe zijde en kleurrijk wol en de kleding van gebruikte en herbewerkte stoffen zijn treffende voorbeelden van mijn mode-experience en bijzondere inzichten in vorm, comfort, duurzaamheid en presentatie.

De transitie van vishuid tot visleer is een spraakmakende Happy specialiteit. De vishuiden zijn afkomstig van lokale vishandelaren. Ze worden uiterst nauwkeurig handmatig schoongemaakt, gelooid, soepel en op kleur gemaakt met uitsluitend natuurlijke middelen. Daarna worden ze verwerkt in schoenen en tot sierlijke objecten als armbanden, tassen en kunstpanelen. Andere specialiteiten zijn ecoprinten en de verwerking van groente- en fruitresten tot papier. De verkregen resultaten leiden tot optimaal artistieke producties, die regelmatig te bewonderen zijn op exposities.

Het atelier in Sneek is mijn thuisbasis voor het creatieve werk. In deze inspirerende omgeving organiseer ik regelmatig workshops en masterclasses. Cursisten uit binnen- en buitenland roemen de ontspannen sfeer. Samen gaan we de verstilling in en laten ons leiden door intuïtie. Hierdoor ontstaan de meest bijzondere creaties.

Nieuwsgierig geworden? Laat het daar niet bij. Maak een inspirerende afspraak en maak kennis met mijn kunst en drijfveren. Je bent van harte welkom.

Earth is my witness

“Vredig en eerbiedig betreed ik de almachtige schoonheid van Moeder Aarde. Zuiver en transparant adem ik adem, les mijn dorst aan haar scheppende bron. In stilte luisterend voedt ze mij, heelt mij. Zo verbonden met Gaia, de oermoeder, dartel ik vol verwondering op mijn aangereikte pad.

Op momenten dat ik struikel, voel ik haar zucht als een streling door mijn haar, liefdevol, zonder oordeel. Ik vraag me niet langer af hoe het komt dat bomen op rotsen groeien. Alle elementen zijn met elkaar verbonden, alles is één.

Uit dankbaarheid voor de overvloed wat ze schenkt, leef en werk ik zoveel mogelijk bewust en duurzaam in harmonie met de natuur.

In vertrouwen laat ik mij meevoeren met de natuurlijke stroom en laat de uitkomst van mijn bestemming los. Ik weet dat ik word gedragen, eindeloos.”

Happy

English translation

Happy van der Heide expresses her artistic qualities from many various perspectives. Art, straight from the hart, shows her inner self. It is a continuous search for beauty, harmony and simplicity. Concepts like durability, authenticity, awareness, natural materials, knowledge and craftsmanship define her work. It is based on the principle of “cradle to cradle”: discarded textiles and other materials are upgraded to high end circular products, thus contributing to a cleaner environment.

Her creations made out of handcrafted felt are outstanding. Unique scarfs, made of luxurious silk and colourful wool, are a feast to the eye and very comfortable to wear. They are robust or on the another hand very feminine. The open structure creates a fresh appearance. Colourful tapestries in various shapes and sizes elegantly fit in every private room or professional office.

By producing leather from the skins of fish Happy emphasizes her interest in natural materials. She obtains these skins from local fishermen. After careful cleaning, ecological tanning and softening, the leather can be used for making shoes and various objects such as bracelets, bags and other works of art.

Sustainability and durability characterize ecoprinting and turning vegetables and fruits that are out of date into paper. Both activities require precision to get the best artistic results.

A workshop or masterclass in her studio in Sneek provides relaxation to the course members. They clear their minds while using their hands. Embrace silence, allow intuition to take charge and beautiful creations will take shape. The workshops are attended by many people from Holland and abroad.