GIFT VAN DE NATUUR

Botanisch printen of ecoprinten is een methode waarbij bladeren en bloemen hun vorm en kleur onder invloed van hitte permanent afgeven op stof of papier. Dit proces begint met zoeken naar bijzondere bladvormen. Dan het leggen van mooie composities, gevolgd door het koken of stomen van de ingepakte bundels. Wat is het genieten wanneer een zuchtje wind je kant op waait en de heerlijk geur van eucalyptus je neus bereikt. Met opgewonden nieuwsgierigheid is het dan eindelijk tijd om de bundels te openen. Met een diep gevoel van verwondering ontdekken wat er is ontstaan: een eenmalige print met kleuren die subtiel in elkaar overlopen, zo uniek!

WORKSHOP

Voor de ochtend liggen pakketjes papier klaar om mee te experimenteren. Door gebruik te maken van verschillende milieuvriendelijke beitsmiddelen leer je de kleur te beïnvloeden. Thuis kun je het verkregen resultaat bewerken tot een persoonlijk dagboekje. Denk aan een leuke bindtechniek, fraaie pentekeningen, gevonden materiaal, borduurwerk en poëzie.

Daarnaast gaan we een door jezelf meegebracht oud verwassen shirt, een saai effen jurkje of sjaal een boost geven door het te verfraaien met ecoprint. Uit ervaring weet ik dat mensen hun hoofd omdraaien als je erin voorbij loopt. Omdat die persoonlijke touch je laat stralen!

Heb je geen oud kledingstuk tot je beschikking? Breng eens een bezoekje aan de kringloop. Daar vind je vast iets waarop je kunt printen.

Om alvast in de stemming te komen, verzamel je thuis bladeren om mee te printen. Bewaar ze losjes tussen oude kranten om ze mooi plat te houden. Afhankelijk van de tijd van het jaar waarop de bladeren geplukt worden, geven wilde aardbei, berk, rode beuk, braam, eik, eucalyptus, fluweelboom, geranium, kastanje, pruikenboom (cotinus), prunus, roos, vrouwenmantel en walnoot een mooie afdruk.

Het lange wachten wordt beloond. Verwonder je net als ik van het verrassende geschenk dat de natuur je te bieden heeft!

Datum: op aanvraag. Minimaal 4 deelnemers.
Tijdstip: van 10.00 tot 15.00 uur
Bijdrage: € 85,-, inclusief materiaal, vegetarische lunch, koffie/thee met lekkers