Woord vooraf

  • Pluk niet zomaar de eerste plant die je ziet, loop door tot je er een heel bos van ziet. Vraag altijd toestemming aan de plant om te mogen plukken en voer daarna een klein dankritueel uit.
  • Zie mijn gedeelde wijsheid puur als educatieve informatie. Voelt je lichaam uit balans? Raadpleeg bij ernstige klachten of zwangerschap altijd een arts.
Linde

O, oude wijze lindeziel
met hartvormig bladerdak
hoe verleidelijk bedwelm je bijen
met je zoet geurende nectar
wek je minnelust van geliefden

O, lieflijk voedende moeder
onder U wil ik dansen
tot ik dronken val en lach

– Happy van der Heide

Smaakvolle lindebloesemthee

Juni is de maand waarop Linde in bloei komt. Vanuit het raam in mijn atelier heb ik goed zicht op de naastgelegen Lindelaan vol lindebomen. Reikhalzend kijk ik uit naar het moment waarop de knoppen zich openen en het tijd is om de bloesem met bijbehorende schutblaadjes te oogsten. Ik kies er een zonnige ochtend voor wanneer de bloesem droog is en de zonnekracht erin is opgeslagen.

Lindebloesem bevat naast vitaminen en mineralen ook antioxidanten. De combinatie van deze stoffen verklaart hoe lindebloesem kan bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem, ontstekingsremmende effecten kan hebben en diverse gezondheidsproblemen kan verlichten, zoals verkoudheid en griep. Thee van lindebloesem heeft een zuiverende werking op het lichaam. Het stimuleert het zweten, is rustgevend en vochtafdrijvend.

Geniet van een gezond en smaakvol kopje lindebloesemthee!