Keer op keer word ik verrast door zelfgemaakt papier van plantaardige grondstoffen wat door liefde en aandacht een identiteit heeft ontvangen met een eigen structuur, geur zachtheid. Het vergt precisie om het meest optimale artistieke resultaat te verkrijgen, maar voor mij zeer de moeite waard. Het inspireert mij verder te zoeken naar nieuwe mogelijkheden.

Wil jij het verborgen verhaal achter de magische schoonheid van elk stukje handgeschept papier ontdekken? Reserveer dan deze masterclass. Je leert op Tibetaanse wijze unieke vellen (eetbaar) papier te maken. Een intensieve manier van werken, wat tegelijk ook het hoofd leeg maakt.

Afhankelijk wat het seizoen te bieden heeft, verzamel ik van te voren verschillende grondstoffen, zoals vezelrijke resten van appels, bleekselderij, gras, knoflook en paardebloem. Tijdens de les gaan we de vezels hiervan knippen, koken en spoelen. Daarna volgt het proces van scheppen, persen en drogen.

Vezelrijke resten kunnen puur geschept worden, maar ook vermengd met papier. Daarvoor gebruiken we papier van de laatste windpapiermolen ter wereld: ‘De Schoolmeester’ van de Zaanse Schans. Hier worden lompen gerecycled tot papier.

Laat je net als ik verwonderen door de wonderlijke schoonheid en structuur van elk vel handgeschept papier. Je gaat naar huis met een stapel handgeschept papier en een handleiding waar je thuis verder mee kunt experimenteren.

Datum: in overleg. Gaat door vanaf 4 deelnemers.
Tijdstip: van 10.00 tot 16.00 uur
Bijdrage: € 115,-, inclusief materiaal, handleiding, vegetarische lunch, koffie/thee met lekkers.

Promotie:
In magazine Landleven (december 2019) is het stappenplan beschreven hoe ik op duurzame wijze papier maak van boerenkool.