Sinds 2016 looi ik verse vissenhuiden, een afvalproduct van de voedingsindustrie, tot visleer om het vervolgens te bewerken tot kunst- of gebruiksvoorwerpen.

Tot mijn grote schrik en verdriet zie ik steeds vaker de onmiskenbare gevolgen van alle milieuvervuiling terug op de vishuiden waarmee ik werk. Tumoren zo groot als een ‘rijksdaalder’, doen mij uit mijn slaap ontwaken: de plastic soep is geen ver-van-mijn-bed-show meer. Ook onze mooie stranden hebben te maken met aangespoeld plastic vanuit zee.

Met SeaTRAsh Fashion, een kunstwerk van ambachtelijk vervaardigd en ecologisch gelooid visleer in combinatie met afval uit zee, hoop ik mensen bewust te maken van de manier waarop we met plastic afval omgaan en wat daarvan de gevolgen zijn voor mens en dier.

Hoe ga ik te werk?

Om een duidelijk statement neer te zetten, maak ik een extravagant kledingstuk dat is opgebouwd uit visleer in combinatie met afval uit zee. Daarvoor moet ik verse zalmhuiden schoonmaken en ontdoen van schubben, alvorens ik met het looiproces kan beginnen. Na het soepel maken van het leer, knip ik deze in rondjes als waren het schubben van de vis. Op deze manier moeten ze ook worden opgebouwd in het ontwerp, dat ik gaandeweg het proces laat ontstaan. Het zal de oplettende bezoeker niet ontgaan dat in het werk symbolische betekenissen en erotische sfeertjes zijn verwerkt.

Mienskip project

Tijdens dit hele traject naar bewustwording, merk ik dat mensen in mijn omgeving aangestoken worden door mijn initiatief. Familie, vrienden en bekenden hebben meegeholpen met het schoonmaken van stranden op Ameland, Terschelling, Texel en Schoorl. Een gedeelte van het verzamelde afval heb ik gebruikt in mijn design.

Schrikbarend beeld

Honderden handgelooide lederen schubben van zalm en zeewolf, gekleurd in prachtige zeetinten, staan in schril contrast met het afval uit de Noordzee. Met deze confrontatie hoop ik dat mensen stil gaan staan bij alles wat ze weggooien.

Vervuiling van de voedselkringloop

De impact van plastic afval is groot. De natuur kan het afval wat we achteloos laten slingeren niet verwerken, waardoor het leven van organismen in gevaar komt. De vervuiling kost niet alleen miljoenen dieren het leven, het heeft ook gevolgen voor ónze gezondheid. Wij eten voedsel met gif en geven dat onbewust door aan onze volgende generatie! Ik ben hier zeer bezorgd over.

Hoe kunnen we het afval keren en in het zonlicht zetten?

Iedereen die meegeholpen heeft met het schoonmaken van de stranden is ervan overtuigd dat het anders moet en kan! Onder het motto ‘waste no waste’, hoop ik je te inspireren tot eigen milieubewuste initiatieven. Afgedankt afval is niet waardeloos, vies of troep. Het kan een waardevolle grondstof zijn tot een nieuw product.

We moeten met de billen bloot en gaan voor een schoon milieu!

Materiaal: visleer, visnet, zeewier, schelpen, afval uit zee, zand

SeaTRAsh fashion

Categorieën: Design

1 reactie

Blue Carpet Event, Museon-Omniversum – Home · 19 maart 2024 op 14:32

[…] Brattinga dat ze de moed heeft gehad om tijdens de première het door mij ontworpen kledingstuk SeaTRAsh Fashion te dragen. Met dit extravagant kunstwerk van ambachtelijk en ecologisch gelooid visleer in […]

Gesloten voor reacties.