Visleer is een sterk, duurzaam en waterbestendig leersoort dat ooit op grote schaal gebruikt werd door de ‘North Pacific’ volkeren voor het maken van tassen, parka’s, laarzen, wanten en andere kleding. Dit veelzijdige natuurlijke materiaal werd vaak geverfd, decoratief gestikt in een patroon met andere huiden om zijn soepele schoonheid te accentueren.

Tegenwoordig komt visleer steeds meer in de belangstelling. Als gedegen ambachtsvrouw en kunstenaar ben ik één van de weinige mensen in Nederland die in mijn atelier én op locatie vishuiden op ambachtelijke wijze bewerkt tot visleer. In de verwerking van vishuiden tot visleer leg ik de nadruk op natuurlijke materialen. De vishuiden haal ik gewoon bij lokale vishandelaren. Na het nauwkeurig schoonmaken, looien en soepel maken van de huiden kan gesproken worden van visleer, dat kan worden verwerkt in schoenen en tal van sierlijke objecten als armbanden, tassen en kunstpanelen. Een zero waste oplossing met een geweldig resultaat.

De vissoorten uit de Noordzee die ik het meest gebruik zijn kabeljauw en zeewolf. Deze vissen worden door de visindustrie gevangen voor voedselverwerking. Daarnaast maak ik gebruik van lokaal gevangen paling en de huiden van zalm, gekweekt weliswaar, maar prachtig van structuur. Het doet soms een beetje aan als slangenleer. Afhankelijk van de looimethode en eindbewerking die wordt toegepast, krijgt het leer de kwaliteit die je wilt hebben. Van zacht en soepel, tot stug en stevig leer. En naturel of geverfd in elke gewenste kleur. Het soepel maken van leer vergt enige inspanning, maar als eindresultaat heb je een uniek vel visleer in handen. De structuur van de schubben is prachtig zichtbaar, daardoor heeft het leer een chique uitstraling.

 

 

 

 

 

 

 

 

Masterclass

Om de traditie van dit oeroude ambacht in ere te houden, organiseer ik met regelmaat masterclasses. Je leert verse vishuiden grondig schoon te maken en ontdoen van schubben. Daarna behandelen we drie milieuvriendelijke technieken hoe je de huiden kunt looien, een proces waardoor de huid wordt omgezet tot leer en niet langer naar vis ruikt.

Om alle stappen van het visleer maken in één dag te kunnen doorlopen (schoonmaken, looitechnieken, synthetische en natuurlijke verftechnieken, soepelen, opspannen), heb ik één zalmhuid voorbewerkt, zodat je het laatste proces van wassen, drogen en stevig masseren tijdens de workshop kunt doen. Een tweede zalmhuid gaat in een desgewenst kleurbad mee naar huis voor verdere bewerking. De nabewerking neemt nog enkele dagen in beslag.

Datum: zaterdag 4 november 2023. Gaat door vanaf 4 deelnemers.
Tijdstip: van 10.00 tot 16.00 uur
Bijdrage: 115,-, inclusief materiaal, handleiding met recepten, lunch, koffie/thee met lekkers.

!! Voor organisaties kan een workshop op maat worden gemaakt. Vraag naar de mogelijkheden.

 

 

 

 

 

 

Promotie:
In de woonspecial van het magazine Friesland Post (oktober 2017) was te lezen hoe ik door het beoefenen van deze oeroude ambacht niet alleen ‘back to nature’ ga, maar ook hoe ik bewustwording bij mensen creëer en op duurzame wijze mijn collectie ontwikkel.

Begin 2018 werd ik blij verrast door een enthousiaste mail van de Nederlandse schoenontwerpster Amber Ambrose Aurèle. Voor een nieuwe collectie was ze samen met modeontwerpster Judith van Vliet op zoek naar zoveel mogelijk producten en grondstoffen die in Nederland gegroeid en bewerkt zijn, zoals wol, vilt, gerecyclede stoffen en visleer. Dit omdat de mode-industrie op het moment één van de meest vervuilende industrieën is. Dat wij iets voor elkaar konden betekenen werd snel duidelijk. Op ambachtelijke en milieuvriendelijke wijze heb ik huiden van zalm en karper voor haar geprepareerd tot leer. De schoenen die zij er vervolgens van maakte, werden tijdens het ‘We Make the City Festival’ in Amsterdam gepresenteerd in de collectie ‘Van Hollandse Bodem’. Met ontroering heb ik de catwalk van de twee talentvolle ontwerpers in me opgenomen. Het besef dat ik een bijdrage heb geleverd aan deze fantastische show, maakt mij trots en dankbaar! Samen hebben we een klein stapje gezet naar een betere wereld!

In 2020 heeft een bijzondere ontmoeting met Willem Blokker geleid tot een mooie samenwerking. Zo worden mijn ‘Hip & Happy’ vislederen armbanden verkocht bij UBUDISM in Amsterdam. Het credo ‘Decide to be yourself’ omarm ik volledig.

Bekijk HIER de prachtige sfeerbeelden van het visleer maken.

Bekijk HIER mijn medewerking aan het TV programma Editie NL van RTL 4.

Lees ook: ‘Visleer uit de Noordzee, geweldig mooi én duurzaam!’