Zero waste

Een interessante ontwikkeling van restmaterialen is het gebruik visleer. Van vissoorten als kabeljauw, zeewolf en zalm kun je door toepassing van traditionele milieuvriendelijke looitechnieken prachtig visleer maken. Een duurzame oplossing met een geweldig resultaat.

Looien is een proces van het omzetten van huiden tot leer. Een techniek die men al duizenden jaren toepast om dierenhuiden te bewerken. Door verse vishuiden na het schoonmaken een aantal dagen in een natuurlijk looibad onder te dompelen, wordt de huid omgezet tot leer. Afhankelijk van de looimethode en eindbewerking die je toepast, krijgt het leer de kwaliteit die je wilt hebben. Van zacht en soepel, tot stug en stevig leer. En naturel of geverfd in elke gewenste kleur. Het soepel maken van leer vergt enige inspanning, maar als eindresultaat heb je een uniek vel visleer in handen. De structuur van de schubben is prachtig zichtbaar, daardoor heeft het leer een chique uitstraling.

 

 

 

 

 

 

 

 

Om de traditie van dit oeroude ambacht in ere te houden, organiseer ik met regelmaat een masterclass. Je leert verse vishuiden grondig schoon te maken en ontdoen van schubben. Daarna behandelen we drie milieuvriendelijke technieken hoe je de huiden kunt looien, een proces waardoor de huid wordt omgezet tot leer en niet langer naar vis ruikt.

Om alle stappen van het visleer maken in één dag te kunnen doorlopen (schoonmaken, looitechnieken, synthetische en natuurlijke verftechnieken, soepelen, opspannen), heb ik één zalmhuid voorbewerkt, zodat je het laatste proces van wassen, drogen en stevig masseren tijdens de workshop kunt doen. Een tweede zalmhuid gaat in een desgewenst kleurbad mee naar huis voor verdere bewerking. De nabewerking neemt nog enkele dagen in beslag.

Wil jij leren hoe je visleer maakt? Kom dan de masterclass volgen.

Datum: zaterdag 1 april, 20 mei 2023. Vanaf 4 deelnemers.
Tijdstip: van 10.00 tot 16.00 uur
Bijdrage: 115,-, inclusief materiaal, handleiding met recepten, lunch, koffie/thee met lekkers.

REIZENDE TENTOONSTELLING ‘LEER VAN VIS’

Ontdek de verrassende en duurzame toepassingen van vissenhuid in de reizende tentoonstelling Leer van Vis. Vissenhuid – een restproduct van de visserij – is opvallend ruw en sterk. Daarom wordt het al zo’n 2000 jaar verwerkt in talloze sier- en gebruiksvoorwerpen. Denk aan kleding, tassen, messenheften, bekleding van sabels en bijvoorbeeld moderne kunstuitingen. Verbaas je én steek iets op over de talloze toepassingen van vissenleer!

Leer van vis reist tot en met juli 2023 langs negen musea uit het Zuiderzeenetwerk. Onder mijn deskundige leiding bieden deelnemende musea bezoekers gelegenheid tot het volgen van een unieke workshop.

Verbaas je én steek iets op over de talloze toepassingen van vissenleer.
Je gaat naar huis met een vel visleer én een nieuwe kijk op leer van vis.

Info en reservering: volgt

 

 

 

 

 

 

Promotie:
In de woonspecial van het magazine Friesland Post (oktober 2017) was te lezen hoe ik door het beoefenen van deze oeroude ambacht niet alleen ‘back to nature’ ga, maar ook hoe ik bewustwording bij mensen creëer en op duurzame wijze mijn collectie ontwikkel.

Begin 2018 werd ik blij verrast door een enthousiaste mail van de Nederlandse schoenontwerpster Amber Ambrose Aurèle. Voor een nieuwe collectie was ze samen met modeontwerpster Judith van Vliet op zoek naar zoveel mogelijk producten en grondstoffen die in Nederland gegroeid en bewerkt zijn, zoals wol, vilt, gerecyclede stoffen en visleer. Dit omdat de mode-industrie op het moment één van de meest vervuilende industrieën is. Dat wij iets voor elkaar konden betekenen werd snel duidelijk. Op ambachtelijke en milieuvriendelijke wijze heb ik huiden van zalm en karper voor haar geprepareerd tot leer. De schoenen die zij er vervolgens van maakte, werden tijdens het ‘We Make the City Festival’ in Amsterdam gepresenteerd in de collectie ‘Van Hollandse Bodem’. Met ontroering heb ik de catwalk van de twee talentvolle ontwerpers in me opgenomen. Het besef dat ik een bijdrage heb geleverd aan deze fantastische show, maakt mij trots en dankbaar! Samen hebben we een klein stapje gezet naar een betere wereld!

In 2020 heeft een bijzondere ontmoeting met Willem Blokker geleid tot een mooie samenwerking. Zo worden mijn ‘Hip & Happy’ vislederen armbanden verkocht bij UBUDISM in Amsterdam. Het credo ‘Decide to be yourself’ omarm ik volledig.

Bekijk HIER de prachtige sfeerbeelden van het visleer maken.

Bekijk HIER mijn medewerking aan het TV programma Editie NL van RTL 4.

Lees ook: ‘Visleer uit de Noordzee, geweldig mooi én duurzaam!’