Lief, bijzonder mens,

Terwijl de klok seconden wegtikt, schrijf ik in de tijdloosheid van dit moment een nieuwsbrief voor jou. Omdat je in alle hectiek van het leven misschien op zoek bent naar een activiteit wat het gevoel van welbevinden vergroot.

Door verantwoordelijkheid te nemen en mijn bekwaamheden in te zetten ten gunste van onze planeet en het welzijn voor allen, ga ik met jong en oud de diepte in. Samen op ontdekkingsreis, onbevangen de natuur beleven. Iets krijgt waarde als je er voor zorgt en stimuleert milieubewust gedrag nu én in de toekomst. 

EIGEN WERK

Mijn weg is een constante queeste naar een bewuster en duurzamer leven in pure harmonie met de natuur, naar verbinding tussen eenvoud, schoonheid en harmonie. Vanuit het besef van de generositeit van Moeder Aarde ontstaat het gevoel van wederkerigheid, hetgeen terug te vinden is in dit beeldend werk.

Testament

Op handgeschept papier verschijnt een zacht gedicht over natuurvondsten.
Reeds gesneuvelde kabeljauw en een kranig kippenpootje krijgen nieuw leven in dit tableau. Zoute boomresten dobberen peinzend over al wat was.

Opmerkelijke archeologische vondst

Tussen de wortels van een grote eik in de Franse Vogezen heeft kunstenares Happy van der Heide uit Sneek een zeldzame afdruk van een dierlijke afbeelding gevonden dat stamt uit de Midden-Steentijd en daarmee één van de weinige uit de prehistorie.

Wat gedurende het archeologisch onderzoek opviel is de complexiteit van de vondst. De ontdekking is opgebouwd uit meerdere lagen uit verschillende tijdsperioden: steeds werkte men voort op eerder gemaakt werk, soms dwars door eerdere resten heen. Ook recycleden de werklieden materialen om een nieuwe schepping te maken.

Deze vondst wordt momenteel verder onderzocht en is nog niet tentoongesteld.

Sustainable fishion

De transitie van vishuid tot visleer is een spraakmakende Happy specialiteit. De vishuiden zijn afkomstig van lokale vishandelaren. Ze worden uiterst nauwkeurig handmatig schoongemaakt, gelooid, soepel en op kleur gemaakt met uitsluitend natuurlijke middelen.

Vervolgens zijn diverse soorten visleer met de zogenaamde slow stitch op een zachte voering van wol geborduurd.

Langzaam stikken is een ambacht waar moderne creativiteit en oude gebruiken samenkomen. Het is een bewust handwerkproces dat zich richt op het onderhouden van de verbinding met het materiaal en vaardigheden en de vreugde die het creëren ervan met zich meebrengt. Door het recyclen van schapenwol en vissenhuiden zijn beide waardevolle natuurlijke restmaterialen getransformeerd tot volhoudbare mode.

Het ontwerp staat symbool voor gezonde zeeën en oceanen. In die magische onderwaterwereld leven en bloeien de meest bijzondere dieren en planten. Het is belangrijk om die te beschermen, want het leven op aarde is er nauw mee verbonden.

Het resultaat is een zuurverdiende prestatie, een voortvloeisel van vallen en opstaan en urenlang werk voor elke huid.

WORKSHOP | MASTERCLASS
 Vilten

Door wolvezels van verschillende kleuren, mooie zijde stoffen en structuren te bewerken met warm water, zeep en wrijving ontstaat een compact geheel: vilt. Tijdens de workshop kun je ervaren hoe deze materialen kunnen worden omgetoverd tot fraaie ontwerpen met een eigen karakter en hoe de ontspannende werking van vilt je weer in balans brengt!

Voor ervaren en onervaren cursisten die zich graag verder verdiepen in de mogelijkheden van vilt, is de meerdaagse viltcursus wellicht een fijne optie. 

Botanisch printen 

Je gaat op zoek naar het verborgen geschenk van Moeder Aarde, een botanische print, ook wel ecoprint genoemd. Een methode waarbij bladeren hun vorm en kleur onder invloed van hitte afgeven op stof en papier.

Papier van plantaardige resten

Blij makend is zelfgemaakt papier van groente en fruitresten, wat door liefde en aandacht een identiteit heeft ontvangen met een eigen structuur, geur en zachtheid. Wil jij het verborgen verhaal achter de magische schoonheid van elk stukje handgeschept papier ontdekken? Reserveer dan deze masterclass. Je leert op Tibetaanse wijze unieke vellen (eetbaar) papier te maken. Een intensieve manier van werken, wat tegelijk ook het hoofd leeg maakt.

Leer van vis

Als gedegen ambachtsvrouw en kunstenaar ben ik één van de weinige mensen in Nederland die in mijn atelier én op locatie vishuiden op ambachtelijke wijze bewerkt tot visleer. In de verwerking van vishuiden tot visleer leg ik de nadruk op natuurlijke materialen.

Om de traditie van dit oeroude ambacht in ere te houden, organiseer ik met regelmaat een masterclass.

Kunstboek

Je maakt een bijzonder boek, waarin je op geheel eigen wijze werkt aan je eigen verhaal. Een verhaal over gewone natuurlijke dingen, een verhaal over verwarring en tegenstellingen, een verhaal wat iets zegt over wie jij bent.

Gehechtheid en delen

Zoek je iets verrassends bijzonders voor je school? Vrienden/familiedag?
Neem contact met mij op voor kunst in verbinding op locatie. Een dagdeel in mijn atelier reserveren is ook een optie.

Lezing

Ben jij of je organisatie nieuwsgierig naar wat mijn drijft? Hoe ik van de één op andere dag mijn dagen vul met passie?
Ik vertel graag over de circulaire mogelijkheden die vilt, visleer, ecoprinten en papier scheppen van groente en fruit bieden. Omdat het anders kán!

Ik sluit graag af met mijn nieuwjaarswens:

“Dat het pad voor 2024 in teken mag staan van zachtheid.
Zachtheid in eigen energie, mededogen en acceptatie.”

Warme groet,

Happy

I.v.m. de privacywetgeving: Je e-mailadres gebruik ik alleen om je op de hoogte te houden van de activiteiten rondom Hip & Happy. Stuur je even een berichtje indien je deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen?

Happy van der Heide | Lijsterbeslaan 3 te Sneek | www.hip-happy.nl | [email protected]