Meisjesbesnijdenis, een marteling in taboesfeer

Op dit moment zijn ruim 200 miljoen meisjes in de leeftijd van 0 tot 15 jaar wereldwijd slachtoffer van besnijdenis. Een schending van de meest fundamentele rechten van de vrouw. Bij een meisjesbesnijdenis wordt zonder verdoving de clitoris en soms ook de schaamlippen met een scheermesje weggesneden. In sommige gevallen wordt de vagina grotendeels dichtgenaaid. Meisjes die besneden zijn, dragen daar levenslang de gevolgen van: trauma’s, psychische problemen, lichamelijke ongemakken, infecties, bloedingen, pijn, moeilijke bevalling, onvruchtbaarheid.

In bepaalde religies is genitale verminking nog steeds een verplichte (feestelijke) overgangsrite voor meisjes. De reden hiervoor kan verschillen: ouders zijn er oprecht van overtuigd dat de kans op een goed huwelijk wordt vergroot, dat je er rein van wordt (een onbesneden vrouw is vies), dat het een religieuze plicht is (alhoewel dit nergens staat), dat je de maagdelijkheid van je kind beschermt, dat je dan goed bent opgevoed als meisje, dat een besneden vrouw mooi is, dat een onbesneden vrouw haar toekomstige man impotent zou kunnen maken of sociale druk.

Kunst kan wakker schudden. Een spiegel voorhouden. Confronteren.
Om bewustwording rondom FGM/C te creëren zet ik mijn werk in om mensen aan te sporen hun houding of manier van handelen te veranderen.

Materiaal : palingleer, nylontouw uit zee, hout
Techniek : ambachtelijk vervaardigd en ecologisch gelooid palingleer, knoopwerk
Afmeting : 34 x 9,5 x 9,5 cm

Categorieën: Lifestyle

1 reactie

Karin Meintje · 3 november 2023 op 22:13

Thank you for raising the Cry of Truth

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.