Recyclen is dé oplossing voor een leefbare wereld zonder uitputting van grondstoffen. Consumenten worden dagelijks aangemoedigd hun steentje bij te dragen aan een betere wereld, maar ze kunnen dat niet alleen. Ook producenten zullen anders moeten gaan kijken naar mogelijkheden voor een wereld zonder afval. Ik was dan ook blij verrast met de vraag van Steve Sibson, bedrijfsleider van Weduwe Joustra, of ik als circulair kunstenaar kennis en expertise had om van de gebruikte Beerenburgkruiden papier te maken. Het is namelijk zijn wens om de getrokken resten circulair in te zetten voor handgeschepte visitekaartjes en labels. Om te onderzoeken in hoeverre dit materiaal geschikt is voor dit doel, ben ik er enthousiast mee aan de slag gegaan.

Vezelrijke resten kunnen puur geschept worden, maar ook vermengd met papier. Daarvoor gebruik ik papier van de laatste windpapiermolen ter wereld: ‘De Schoolmeester’ van de Zaanse Schans. Hier worden lompen gerecycled tot papier. 

Papier maken in combinatie met plantaardige grondstoffen vergt precisie om het meest optimale artistieke resultaat te verkrijgen. Het blijkt al snel dat de harde kruiden zoals jeneverbes, laurier en eikenbast zich niet laten binden en laten daardoor gaten achter in het papier. Het is dus zaak om deze kruiden op voorhand handmatig te verwijderen. Het restant heeft door liefde en aandacht een identiteit ontvangen met een eigen structuur, geur en zachtheid. Het unieke kunstwerk wat ik van alle testresultaten maakte heeft een mooi plekje in de winkel gekregen.

Open Dag

Zaterdag 22 juni 2024 viert ‘de Weduwe’ haar 160ste verjaardag in hun meer dan vijf eeuwen oud monumentaal pand, waar sinds 1864 de ‘Weduwe Joustra Beerenburg’ wordt gemaakt. Met nog steeds dezelfde ‘Opregte Maag-Kruiden’ van Hendrik Beerenburg en volgens dezelfde geheime receptuur.

Ben je benieuwd hoe dat drankje tot stand komt? Kom dan tussen twaalf en vijf uur in de winkel en distilleerderij aan het Kleinzand en de Bothniakade kijken, beleven en proeven. Naast allerlei feestelijke activiteiten demonstreer ik het proces van papier maken met gebruikmaking van het kruidige Beerenburgmengsel, met ingrediënten als brandnetel, wilgenblad en gentiaanwortel.

Categorieën: Papier