Zalmverwerking

In Nederland wordt jaarlijks ruim 30 miljoen kilo zalm verwerkt. Daarvan consumeren we 20 miljoen kilo per jaar zelf. De rest wordt geëxporteerd naar België, Duitsland en Frankrijk. In de verwerkende industrie worden zalmonderdelen als de kop, de graat en de huid niet zomaar weggegooid maar gebruikt voor visolie, vismeel of diervoer. De huiden kunnen echter ook verwerkt worden tot visleer.
Een zero waste oplossing met een geweldig resultaat!

 

Gea Neijsen fotografie

Als ambachtsvrouw ben ik één van de weinige mensen die van het bewerken van vishuiden tot visleer haar beroep heeft gemaakt. In de verwerking ervan leg ik de nadruk op natuurlijke materialen. De vishuiden haal ik gewoon bij lokale vishandelaren. Door de huiden na het nauwkeurig schoonmaken een aantal dagen in een natuurlijk looibad onder te dompelen, wordt de huid omgezet tot leer.

 

Afhankelijk van de looimethode en eindbewerking die je toepast, krijgt het leer de kwaliteit die je wilt hebben. Van zacht en soepel, tot stug en stevig leer. En naturel of geverfd in elke gewenste kleur. Het soepel maken van leer vergt enige inspanning, maar als eindresultaat heb je een uniek vel visleer in handen. De structuur van de schubben is prachtig zichtbaar, wat het leer een chique uitstraling geeft.

Bekijk hier de sfeerimpressie van het bewerkingsproces van vissenhuid tot leer:

Categorieën: Visleer