Visleer uit de Noordzee, geweldig mooi en duurzaam

In Nederland wordt jaarlijks ruim 30 miljoen kilo zalm verwerkt. Daarvan consumeren we 20 miljoen kilo per jaar zelf. De rest wordt geëxporteerd naar België, Duitsland en Frankrijk. In de verwerkende industrie worden zalmonderdelen als de kop, de graat en de huid niet zomaar weggegooid maar gebruikt voor visolie, vismeel of diervoer. De huiden kunnen echter ook verwerkt worden tot visleer.

Als gedegen ambachtsvrouw en kunstenaar ben ik één van de weinige mensen in Nederland die vishuiden bewerkt tot visleer. In de verwerking van vishuiden tot visleer leg ik de nadruk op natuurlijke materialen. Door de huiden na het nauwkeurig schoonmaken een aantal dagen in een natuurlijk looibad onder te dompelen, wordt de huid omgezet tot leer.

Masterclass

Om de traditie van voorouderlijke vaardigheden nieuw leven in te blazen, organiseer ik met regelmaat masterclasses waarin ik mijn ecologische kennis, maakproces, recepturen, natuurlijke materialen en technieken met je deel.

Afhankelijk van de looimethode en eindbewerking die je toepast, krijgt het leer de kwaliteit die je wilt hebben. Van zacht en soepel, tot stug en stevig leer. En naturel of geverfd in elke gewenste kleur. Het soepel maken van leer vergt enige inspanning, maar als eindresultaat heb je een uniek vel visleer in handen. De structuur van de schubben is prachtig zichtbaar, daardoor heeft het leer een chique uitstraling.

Je leert verse vishuiden grondig schoon te maken en ontdoen van schubben. Daarna behandelen we drie milieuvriendelijke technieken hoe je de huiden kunt looien, een proces waardoor de huid wordt omgezet tot leer.

Om alle stappen van het visleer maken in één dag te kunnen doorlopen (schoonmaken, looitechnieken, synthetische en natuurlijke verftechnieken, soepelen, opspannen), heb ik één zalmhuid voorbewerkt, zodat je het laatste proces van wassen, drogen en stevig masseren tijdens de workshop kunt doen.  Een tweede zalmhuid gaat in een desgewenst kleurbad mee naar huis voor verdere bewerking. De nabewerking neemt nog enkele dagen in beslag.

Je gaat naar huis met drie vellen en een nieuwe kijk op leer van vis.

Datum: in overleg. Gaat door vanaf 4 deelnemers.
Tijdstip: van 10.00 tot 16.00 uur
Bijdrage: 115,-, inclusief materiaal, handleiding met recepten, lunch, koffie/thee met lekkers.

Voor organisaties kan een workshop op maat worden gemaakt. Vraag naar de mogelijkheden.

Promotie

In de woonspecial van het magazine Friesland Post (oktober 2017) was te lezen hoe ik door het beoefenen van deze oeroude ambacht niet alleen ‘back to nature’ ga, maar ook hoe ik bewustwording bij mensen creëer en op duurzame wijze mijn collectie ontwikkel.

Begin 2018 werd ik blij verrast door een enthousiaste mail van de Nederlandse schoenontwerpster Amber Ambrose Aurèle. Voor een nieuwe collectie was ze samen met modeontwerpster Judith van Vliet op zoek naar zoveel mogelijk producten en grondstoffen die in Nederland gegroeid en bewerkt zijn, zoals wol, vilt, gerecyclede stoffen en visleer. Dit omdat de mode-industrie op het moment één van de meest vervuilende industrieën is. Dat wij iets voor elkaar konden betekenen werd snel duidelijk. Op ambachtelijke en milieuvriendelijke wijze heb ik huiden van zalm en karper voor haar geprepareerd tot leer. De schoenen die zij er vervolgens van maakte, werden tijdens het ‘We Make the City Festival’ in Amsterdam gepresenteerd in de collectie ‘Van Hollandse Bodem’. Met ontroering heb ik de catwalk van de twee talentvolle ontwerpers in me opgenomen. Het besef dat ik een bijdrage heb geleverd aan deze fantastische show, maakt mij trots en dankbaar! Samen hebben we een klein stapje gezet naar een betere wereld!

En toen stond de cameraploeg van het TV programma Editie NL van RTL 4 voor de deur.