Happy van der Heide – 1963 – Franeker – is viltster, prepareert vissenhuiden tot visleer, verwerkt afval van groente en fruit tot handgeschept papier, schrijft en fotografeert.

‘Na ruim 25 jaar in de zorg te hebben gewerkt, kwam ik na een reorganisatie zonder werk te zitten. Ik besloot een heel andere weg in te slaan. Onder het motto ‘Ik bezorg mezelf de baan die ik wil, al moet ik hem zelf creëren, want ergens is iemand die wil en nodig heeft wat ik kan en doe’, ontstond studio Hip & Happy. Hiermee heb ik mijn zielswens gevolgd te werken vanuit mijn hart en op intuïtieve wijze uiting te geven aan mijn creativiteit. Creatief bezig zijn motiveert mij, verbindt en maakt gelukkig! Mijn werk is een verlengstuk van wie ik ben en waar ik voor sta: bewustwording, hart en ziel, liefdevolle aandacht, verbindend, duurzaam.

Bewustwording betekent oog hebben voor duurzaamheid. Hoe kan ik de schaduwzijde van onze wegwerpmaatschappij – het afval – keren en in het zonlicht zetten? Om dicht bij mezelf én mijn omgeving te blijven heb ik gekozen voor het (her)gebruiken van ecologische materialen uit Fryslân/Nederland als wol, visleer en papier. Deze verschillende natuurlijke grondstoffen zijn door het beoefenen van mijn oeroude en pure ambachten allemaal op goedkope en milieuvriendelijke wijze te verwerken tot hoogwaardige nieuwe producten.

Ik maak mijn collectie op basis van gevoel, altijd met een authentiek en duurzaam karakter. Alles heeft een eigen verhaal en is naast hip ook nog eens origineel. Mijn werk is Ambachtelijk, Innovatief en Natuurlijk!’

Voor de expositie ‘KUNSTENAAR LAAT JE KUNSTEN ZIEN IN 2018’ werk ik samen met mijn heit Sjoerd. Nu hij de leeftijd van 80 jaar gepasseerd is en we beseffen dat het moment van afscheid nemen met rasse schreden dichterbij komt, voelen we beide behoefte om nog zoveel mogelijk ‘herinneringen’ vast te leggen. Dat doen we onder andere door onze kunsten te laten zien op de blokpaneeltjes van 20×18, een prachtig initiatief van dichter en beeldend kunstenaar Henk Dillerop.

Heit Sjoerd van der Heide – 1937 – Leeuwarden – is musicus, schildert en schrijft.

Zijn liefde voor het schilderen is ontstaan door het uitoefenen van de Hindelooper schilderkunst. Menig denkbaar voorwerp of meubelstuk werd met deze kenmerkende stijl en kleuren voorzien. Tegenwoordig haalt hij meer voldoening uit het schilderen van landschappen met olie en acrylverf.

In het kader van ‘Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018’ werd eind 2017 een project opgestart voor lokale (amateur)kunstenaars om hun kunst zichtbaar te maken voor het grote publiek. Mijn heit was één van de senioren die besloot zijn ‘Kunst achter de voordeur’ vandaan te halen. Met trots zag ik hem onder alle positieve aandacht groeien. Hij genoot zichtbaar toen kunstroute ‘Kunst achter de voordeur’ werd geopend door wethouder Sjoerd Feitsma! “Heel bijzonder om op mijn oude dag nog met mijn schilderkunst in de belangstelling te komen. Wie had dát gedacht”, zegt hij.

Dat smaakt naar meer … 


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.