In de zomer van 2023 bracht een toevallige ontmoeting op het juiste moment mijn kennis van het touw maken van plantaardig materiaal aan het licht. Vervolgens kreeg ik een bijzonder verzoek om voor een inheemse Frisii-ceremonie het maken van touw te begeleiden. Wat precies de bedoeling was, las ik in de uitnodiging:

“Wij, Frisii van hier en Frisii van daar, gaan ons verbinden met andere inheemse volkeren. Tijdens het proces van touw maken zullen we onze voorouders eren, de Frisii Volkeren, het Land, de Territoria en Wateren, met Inheemse Liederen en dansen, de Frisii Taal, de verbinding met de Natuur en de Elementen.”

Afgelopen maanden heb ik mij verdiept in de rijke Frisii-geschiedenis van sterke natuurlijke vezels van Hennep voor touw en zeilen. Waar groei het, wat zijn de bijzondere eigenschappen van deze plant, wat is de beste tijd om het te oogsten? Bijzonder is dat de hennep op de juiste plaats en tijd gevonden werd, slechts één dag voor de oogst. Daarna volgde het proces van dauwroten, een dans met de natuur en elementen om de vezels los te laten weken van de houtachtige kern. 

Na al het voorwerk was het heel fijn om het eeuwenoude ambachtelijke bewerkingsproces van vezels tot sterk touw over te dragen aan een groep mensen die de Frisii-wortels en boodschap in zich dragen en deze willen delen.

Geïnspireerd kwamen we een weekend samen voor het strippen van de vezels en het kammen tot lange dunne strengen. Door twee strengen in elkaar te draaien ontstaat sterk touw. Een touw van strengen waarin zichtbare en onzichtbare ingebrachte elementen van de Frisii Family verweven zijn, een omhelzing die kracht oplevert.

Op een latere datum zal ons Frisii Touw, met alle Frisii principes en fundamenten voor een harmonieuze wereld, verbonden worden met andere Inheemse volken, relaties en kinderen.

Categorieën: Lifestyle