Sinds mijn heit de leeftijd van 80 jaar is gepasseerd en beseffen dat het moment van afscheid nemen met rasse schreden dichterbij komt, voelen we beide behoefte om nog zoveel mogelijk ‘herinneringen’ vast te leggen. Dat doen we door onder andere deel te nemen aan kunstzinnige projecten. Het ontroert mij te zien hoe hij op zijn leeftijd nog groeit door alle aandacht en waardering die hij ontvangt voor zijn werk.

Heit Sjoerd speelt accordeon, schildert en schrijft. Zijn liefde voor het schilderen is ontstaan door het uitoefenen van de Hindelooper schilderkunst. Menig denkbaar voorwerp of meubelstuk werd met deze kenmerkende stijl en kleuren voorzien. Tegenwoordig haalt hij meer voldoening uit het schilderen van landschappen met olie en acrylverf en het schrijven van korte verhalen.

In het kader van ‘Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018’ werd eind 2017 een project opgestart voor lokale (amateur)kunstenaars om hun kunst zichtbaar te maken voor het grote publiek. Mijn heit was één van de senioren die besloot zijn ‘Kunst achter de voordeur’ vandaan te halen. Hij genoot zichtbaar toen de gelijknamige kunstroute werd geopend door wethouder Sjoerd Feitsma. Heel bijzonder om op mijn oude dag nog met mijn schilderkunst in de belangstelling te komen. Wie had dát gedacht’, zegt hij.

Daarna hadden we de eer onze kunsten te laten zien op de blokpaneeltjes van 20×18 bij galerie Westerkade, een prachtig initiatief van dichter Henk Dillerop en zijn vrouw Aleida en kreeg onze liefde voor het schrijven aandacht in de derde editie van dichterskrant ‘de gallerei’ van Dichterscollectief GAL.

Inmiddels heeft heit de leeftijd van 82 jaar bereikt en is nog steeds te porren voor nieuwe uitdagingen. Hoe zou het zijn om samen te werken aan één creatie?

Voor de expositie ‘Besiele troch Fryslân’, vanaf oktober 2020 te bezichtigen in Tresoar te Leeuwarden, werken we onder de titel ‘Eens toen’ aan een kleine installatie rondom ons cultureel erfgoed: Friese klompen en Hindelooper schilderkunst in combinatie met visleer.

Door het onlosmakelijke proces van ouderdom leren we beide omgaan met de (soms harde) feiten van vergankelijkheid.

Het werk van de 30 deelnemende kunstenaars vormt een diversiteit aan kunstwerken: schilderijen, tekeningen, etsen, foto’s, sieraden, textielkunst en objecten. Saskia Wagenvoort neemt je graag mee voor een virtuele rondleiding.

De uitleg van ons werk begint op 3.47.

 

Categorieën: Expositie