Wat is dit toch een heerlijke plek om te zijn. Rust en vrede in mijn eigen tuin. Ik geniet zowel van de kleine details, vaak aan het blote oog onttrokken, als van wijdse vergezichten. De natuur is werkelijk prachtig, overal. Als je de schoonheid er maar van in kunt zien.
 
Planten en kruiden doen het goed onder de stralende zon. Ze zijn voor mij niet alleen een lust voor het oog, ik gebruik ze ook vanwege hun fantastische eigenschap: door warmte geven ze hun kleur en/of vorm af aan stof of papier. Ideaal om wol mee te verven of te eco-printen.
 
Om deze heerlijke lentedag goed te benutten, ben ik lekker buiten aan het rommelen.
Wol en zijde stop ik samen met planten en schillen in potten, om het onder invloed van zonlicht te laten verven. Uit ervaring weet ik dat dit mooie kleuren oplevert. Wol geverfd met fluitenkruid komt met een zeer aangename frisse geur uit de pot en is crèmekleurig. De kleur van de zijdelap is intenser en doet mij denken aan banaan. Voor degene die de geur van een koeienstal eens wil beleven, moet zeker eens met brandnetel gaan verven. Beide stoffen nemen een mooie zachtgele kleur aan. Het meest spectaculaire resultaat wordt behaald met verven op basis van uienschillen. De wol is goudgeel gemêleerd, de zijde past prachtig bij het oranje van pompoen.
 
Botanisch printen is een methode waarbij bladeren en bloemen hun vorm en kleur onder invloed van hitte permanent afgeven op stof of papier. Dit proces begint met zoeken naar mooie bladvormen. Dan het leggen van mooie composities, gevolgd door het koken of stomen van de ingepakte bundels. En terwijl zo’n kookpot pruttelt, leg ik mijn lijf te ruste op het schommelbankje in de tuin. Wat is het genieten wanneer een zuchtje wind mijn kant op waait en de heerlijk geur van eucalyptus mijn neus bereikt. Met opgewonden nieuwsgierigheid is het dan eindelijk tijd om de bundels te openen. Met een diep gevoel van verwondering zie ik wat er is ontstaan: een eenmalige print, kleuren die subtiel in elkaar overlopen, zo uniek! Ik voel mij als een kind zo blij over dit verrassende geschenk van de natuur.
 
Liefs, Happy
Categorieën: Lifestyle

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.