Sustainable fishion

Als gedegen ambachtsvrouw en circulair kunstenaar ben ik één van de weinige mensen in Nederland die vishuiden op ambachtelijke wijze bewerkt tot visleer. De vishuiden zijn afkomstig van lokale vishandelaren. Ze worden uiterst nauwkeurig handmatig schoongemaakt, gelooid, soepel en op kleur gemaakt met uitsluitend natuurlijke middelen. Het resultaat is een zuurverdiende prestatie, een voortvloeisel van vallen en opstaan en urenlang werk voor elke huid.

Vervolgens zijn diverse soorten visleer met de zogenaamde slow stitch op een zachte voering van wol geborduurd. Langzaam stikken is een ambacht waar moderne creativiteit en oude gebruiken samenkomen. Het is een bewust handwerkproces dat zich richt op het onderhouden van de verbinding met het materiaal en vaardigheden en de vreugde die het creëren ervan met zich meebrengt.

Het ontwerp staat symbool voor gezonde zeeën en oceanen. In die magische onderwaterwereld leven en bloeien de meest bijzondere dieren en planten. Het is belangrijk om die te beschermen, want het leven op aarde is er nauw mee verbonden.

Door het recyclen van schapenwol en vissenhuiden zijn beide waardevolle natuurlijke restmaterialen getransformeerd tot volhoudbare mode.

Materiaal: leer van kabeljauw, karper, paling, tong en zalm, wol, bamboegaren en antiek visnet
Techniek: ambachtelijk vervaardigd en ecologisch gelooid visleer, vilt, borduren

Categorieën: Design