Voor een nieuw project bracht ik een bezoek aan Dunagro Hemp Group in Oude Pekela. Dit bedrijf brengt in stappen biodiversiteit terug in de akkerbouw door hennep toe te voegen aan het assortiment van planten die ze telen. Hennep brengt namelijk stoffen in de grond wat de bodem vruchtbaar maakt voor andere gewassen. Door uitsluitend op mest te telen, krijgen ze een goed duurzaam product dat economisch haalbaar is.

Voor de toekomst is hennep zeer geschikt voor de bouw. Ik heb er andere plannen mee.

Stap 1: oogsten

 

 

 

 

 

 

Stap 2: dauwroten

Na het oogsten worden de toppen verwijderd om het proces van roten zonder schimmelvorming te kunnen voortzetten. De beste kwaliteit vezel krijg je door dauwroting, een eenvoudige manier waarbij de stelen onder invloed van regen en zon worden geweekt om het zacht te maken. Bacteriën uit de grond zorgen er vervolgens voor dat de vezels van het hout worden gescheiden.

 

 

 

 

 

 

Stap 3: touw maken

Om touw van hennepvezels te kunnen maken, moet eerst het hout uit de stengels worden verwijderd. Dit zuiveren wordt in traditionele ambachten gedaan met een braak, een werktuig om de gerote stengels te kneuzen. Daarna worden de gekneusde stengels over een heek gehaald, wat ervoor zorgt dat het hout wordt verwijderd. Tot slot worden de vezels met een hamer tot pluis geslagen en gekamd om het geschikt te maken voor het spinnen.

Zelf gebruik ik voor dit hele proces alleen gebruiksvoorwerpen wat ik in de natuur heb gevonden.

 

 

 

 

 

 

Categorieën: Lifestyle