GIFT VAN DE NATUUR

Voordat het weerkaatst
naar wie maar goed wil kijken
zuigt stof de gloed op

waarlijk meesterschap
elk blad zijn eigen indruk
aluin voor de ziel

– Peter Desain –

Deze zomer beleefde ik een bijzondere week op Centre Lothlorien in Frankrijk. In de heerlijke ruimte van de kapel mocht ik een fijne, mindful groep begeleiden op hun zoektocht naar het verborgen geschenk van Moeder Aarde, een botanische print.

Dit proces begon met het verzamelen van bladeren. Door de levende energie van de natuur te eren, werden takken niet zomaar van bomen gerukt, maar na toestemming van de plant met kleine beetjes tegelijk gesnoeid. Elk plukritueel werd afgesloten met een ‘dank je wel’ aan de plant voor hun gift. Dan het leggen van mooie composities, gevolgd door het stomen van de ingepakte bundels.

De volgende ochtend werden de bundels met opgewonden nieuwsgierigheid geopend. Zo ontroerend mooi om het diepe gevoel van verwondering van de deelnemers te ervaren over wat er is ontstaan: een eenmalige print met kleuren die subtiel in elkaar overlopen, zo uniek!

Met blijdschap kijk ik terug op een magische ontmoeting, waarin papier met volle aandacht werd omgetoverd tot fraaie artistieke boekjes met borduurwerk, poëzie, precieze pentekeningen en gevonden materiaal en oud verwassen kleding tot hippe mode. De persoonlijke touch liet ieder stralen!


Categorieën: Lifestyle