Wát een leuke opdracht: een dromenvanger vilten met kralen in de chakrakleuren ter versiering. Ik kan helemaal uit mijn dak, want ik heb een voorliefde voor alles wat met symbolische en magische rituelen te maken heeft!

Een dromenvanger is een heilig voorwerp dat zijn oorsprong vindt in de cultuur van Indianen. Zij geloofden sterk in de spirituele wereld, maar ook in de kracht van dromen als een teken van een Goddelijke ervaring. Al eeuwenlang maken zij dromenvangers om boven het bedje van hun kinderen te hangen. Ze gaan ervan uit dat de hemel doorweekt is met dromen, goede dromen, maar ook slechte dromen. Tijdens de nacht worden de slechte dromen gevangen in het web en volgens de overlevering glijden ze er dan in de morgen af en drogen ze op in de ochtendzon. Goede dromen kunnen ongehinderd hun doorgang in het centrum van de dromenvanger vinden en treden via de veren het leven binnen van de dromer.

Normaal gesproken bestaat zo’n dromenvanger uit een ring van rode wilg en wordt bij elkaar gehouden door een web van pezen of vezels. Deze zijn op zeven of acht plaatsen aangesloten op de ring. In mijn creatie is de rode wilg vervangen door de lokken van het Gotlandschaap en is het web, in de vorm van een Lotusbloem, met garen op een transparante ondergrond van wol en zijde gevilt.

De lotusbloem wordt heel veel gezien en gebruikt in het Hindoeïsme en Boeddhisme. Het is in deze culturen een heilige bloem die symbool staat voor zuiverheid, puurheid, jouw schoonheid, innerlijke groei en de verbinding met het universum.

Aan de onderkant van de dromenvanger hangen drie veren. Veren werden door Indianen gebruikt en gedragen om te kunnen communiceren met de Heilige Geest en om het symbool van hemelse wijsheid uit te drukken. Ook vertegenwoordigen de veren in hun cultuur het element Lucht, maar staan ook symbool voor het leven.

In mijn werk is de betekenis van kleuren, alsmede het zielsniveau van de opdrachtgever, erg bepalend voor mijn keuze. Heel bewust heb ik gekozen om blauw in de gevilte veren te verwerken, omdat het symbool staat voor rust, vrede, bewustzijn en een herinnering om te luisteren.

Tot slot een verklaring voor het kleurrijke palet van de chakra’s (wiel), een term uit de traditionele Indiase cultuur voor plaatsen in het veronderstelde energielichaam van de mens die binnen die traditie van belang worden geacht voor hun levenskracht:

Rood – overleven, veiligheid
Oranje – emoties, seksualiteit, creativiteit
Geel – vrijheid, macht, vervullingen
Groen – gevoelens, liefde
Blauw – communicatie
Indigo – visie, intuïtie
Violet – weten, kosmisch bewustzijn

‘Sweet dreams!’ is de titel van dit werk, waar ik met veel liefde en aandacht aan gewerkt heb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit item is verkocht.

Categorieën: Vilt

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.